keskiviikko 4. tammikuuta 2017

Lattiavalua sekä ulkoverhousta

Joulu sekä vuodenvaihde hurahti ohi väsyneissä merkeissä, sillä opiskelijalle ei juuri lomaa irtoa. Lisäksi talolla on ollut hurjasti toimintaa kaikkina välipäivinä, joten tylsää ei ole ollut senkään puolesta.

No mitä kuluneena kolmena viikkona on tapahtunut? No vaikka mitä! Viimeisimmässä kirjoituksessa talossa oli tuulensuojalevyt ja sisällä pörisi lämmitin. Ensimmäisenä tämän vaiheen jälkeen tulivat Terawatin pojat laittamaan lattiaeristeitä. Lattiaan liittyi ensimmäinen varsinainen kämmi - olimme tehneet koron n. 4cm liian matalalle. Eli vaihtoehtoina tässä olisi ollut vain tehdä betonivalusta tuon 4cm paksumman. Tätä ei meille kuitenkaan suositeltu, sillä ilmeisesti jos betonivalu olisikin suunniteltua paksumpi, niin vesikiertoinen lattialämmitys saattaisi (meidän kapasiteetillamme) olla hieman heikkotehoinen. Joten valittavaksi jäi oikeastaan joko kärrätä puuttuva maa kottikärryllä sisään tai sitten tehdä kyseinen nosto ylimääräisellä 5 cm styroksikerroksella. Valitsimme jälkimmäisen, vaikka siitä tulikin hieman ylimääräisiä kuluja. 

Kodinhoitohuone keittiöstä katsottuna


Terawatin pojat siis tekivät lattiaeristykset, vetivät vesikiertoisen lattialämmityksen, vesiputket ja viemärit. Viemäreihin liittyen kävi toinen moka, joka luki kyllä papereissa mutta kaiken tohinan keskellä se meni meiltä ohi. Eli talosta olisi kuulunut tulla ulos kaksi viemäriputkea, erilliset jätevedelle sekä harmaalle vedelle. Käytännössä tällä ei ole merkitystä, sillä kaikki menee saman systeemin kautta. Mutta vastaava mestarimme valaisi tietämättömiä, että rakennusmääräykset saattavat joskus muuttua, ja tällöin olisi parempi jos näille olisi erilliset putket ulos talosta. 


Nyt siis lattiavalu saa kuivua vähintään kaksi kuukautta. Meidän valumme on vain 8cm paksu, joten kaksi kuukautta saattaa jopa riittää. Mutta lattian kuivuminen ilmeisesti hieman riippuu lämpötiloistakin?

Samalla kun sisällä on tapahtunut, niin on kyllä ulkonakin! Ensimmäinen pystytysporukka on nakutellut ulkoverhousta kaikkina välipäivinä, ja tänään saivat sen valmiiksi. Vitsi miten hienolta meidän pieni talomme jo näyttää! Ulkopuoleltahan puuttuu enää rännit, kattoturvatuotteet, ulkovalot ja tietenkin terassit sekä maali. Aiemmin ajattelimme maalata talon melko tummaksi, mutta nyt kun näimme talon varustettuna vaalealla pohjamaalilla, niin ei se pöhkömpi ole vaaleana. Sävyksi valikoituu luultavasti jokin harmaan vaaleammista sävyistä. Väreistä puheenollen, valitsimme kattotuotteiden sävyksi mustan. Kaupan teon jälkeen huomasimme kuitenkin, että ikkunoiden ulkopuolisten osien sekä oven sävy oli valkoinen. Meinasin aluksi saada sydänkohtauksen, kun ajattelin jo miten valkoiset ikkunanpokat pilaisivat koko huolella pohditun kokonaisuuden! Siinä sitten vaihtoehtoja selvitellessä kävi ilmi, että mustat ikkunanpielien pellit olisivat melko tyyriitä lisätä toimitukseen jälkikäteen. Joten päädyimme toisiksi parhaaseen vaihtoehtoo ja valitsimme harmaan sävyn, joka oli muistaakseni RR23. Mielestäni tämäkin yhdistelmä on ihan mukiinmenevä, ja jälkiviisaana nuo pellit myös ikkunoiden alapuolella olisivat voineet olla sävyä RR23. 

Meille tulee eri rakennusporukka pystyttämään sisäseiniä, ja he olivatkin eilen jo kantamassa tavarat sisään lämpenemään. Ensi viikolla saattaakin olla jo ihan huoneita hahmotettavana!

-Erika


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva kun kommentoit!