keskiviikko 16. marraskuuta 2016

Valmis pohja!

Hei taas pitkästä aikaa! Sekä viime viikko että kuluva on pakerrettu huomenna saapuvia perustuksia varten. Alunperin perustusten piti tulla viime viikolla, mutta lykkäystä tuli monenkin asian vuoksi. Ensimmäinen lykkäystä aiheuttanut asia oli maatöiden viivästyminen. Kaivurin osalta homma tuli valmiiksi vasta kaksi päivää ennen perustuksia, joka ei olisi siis riittänyt alkuunkaan, koska pohjan lopullinen tasoitus jäi vielä meidän vastuulle. Toinen lykkäystä aiheuttanut asia oli tuota, hmm, hienoiset näkemyserot vastaavan mestarimme kanssa. Näkemyserot johtivat lopulta siihen, että meillä on nyt vaihtunut vastaava mestari, ja perustukset saavat tulla!

Mutta mitä pohja siis pitää sisällään? Meidän tapauksessamme koko pohja on nyt kapillaarikerroksen soraa, eli 16-32mm. Emme nähneet, eikä myöskään urakoitsijamme, tarpeelliseksi käyttää myös nollaa sisällään pitävää maa-ainesta. No, tästä päästääkin siis jo aikaisemmin mainitsemiini tapahtumiin: vastaava mestarimme oli määrännyt pohjaan tehtäväksi niin sanotun Loadmanin pudotustestin, joka ilmeisesti selvittää maaperän kantavuutta. Testi siis määrättiin, koska sorakerros on yli metrin paksuinen. Ymmärtääkseni kyseinen testi on kuitenkin pääasiassa käytetty, kun rakenteilla on esimerkiksi moottoritie... No, pohjamme kantaa nyt todistetusti vaikka kerrostalon. Ongelma onkin siinä, kun joukossa ei ole hiekkapölyä, niin pohjamme ei kestä jatkuvaa tärinää. Tällaista tärinää saattaa siis aiheuttaa esimerkiksi maanjäristys tai vilkas autoliikenne aivan vierestä. Ymmärrettävästi emme siis ole lainkaan huolissamme pohjastamme :')

Viimeiset päivät olemmekin siis kieli keskellä suuta mittailleet korkoja, sillä pohjan tulee olla korossa 2 cm tarkkuudella. Tähän onkin sitten uponnut melko hyvin aikaa! Pinnalle laitoimme kylläkin hieman salaojasoraa, jotta se tiivistyisi paremmin.

Ennen vielä lopullista korkoon saattamista kaivoimme takalle korvausilmaputken (viemäriputkea), vedimme halkaisijaltaan 50mm suojaputkea sekä tonttikeskukselta että porakaivolta. Sähköä varten vedimme yhteensä neljä suojaputkea, joiden sisään laitoimme narua tehdäksemme sähkömiesten työstä mukavampaa! Kuvien ottamisen jälkeen on vielä tehty katosten pilarien pohjat, etupihalle kaksi pilaria ja takapihalle kolme.

Huomatkaa takapihan muuttunut profiili, pihaa on nostettu yli metrillä! Nyt jännityksellä odottelemme loppuviikkoa ja perustusten valua :)

-Erika

2 kommenttia:

 1. Hyvältä näyttää! :)
  Jäin miettimään, miksi päädyitte käyttämään juuri kapillaarikerroksen soraa koko pohjaan? Meidän urakoitsijan kautta se oli juuri kalleinta soralaatua ja pyrimme siksi minimoimaan sen käytön.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia! Totta, kyseessä on kalliimpi sora. Saimme hyvän tarjouksen kyseisestä sorasta, ja kun hinta ei ollut enää aivan hirveästi korkeampi niin päätimme jättää suodatinkankaalla temppuilun vähemmälle. Tällä tavoin pääsimme itse hiukan helpommalla :)

   Poista

Kiva kun kommentoit!